Tweeverdieners mogen in 2018 meer inkomen meenemen voor hypotheek

Werken jij en je partner allebei en willen jullie in 2018 een huis kopen? Dan is er goed nieuws. Van het tweede inkomen mag volgend jaar 70 procent worden meegenomen in de berekening voor de maximale hypotheek. Dit jaar is dat nog 60 procent.

Zowel de marktwaarde van de woning die je wilt kopen als de hoogte van je inkomen beïnvloeden het bedrag dat je maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Het maximale bedrag… dat je mag lenen ten opzichte van de marktwaarde neemt al jaren af. Waar je nu nog 101 procent van de woningwaarde mag lenen, is dat in 2018 nog maar 100 procent.

Tweeverdieners hebben in 2018 het geluk dat meer van het gezamenlijk inkomen mag worden meegenomen als toetsinkomen voor het berekenen van de maximale hypotheek. Tot dit jaar werd namelijk 100 procent van het hoogste inkomen en 60 procent van het laagste inkomen meegenomen. Vanaf 1 januari 2018 zal naast 100 procent van het hoogste inkomen, 70 procent van het laagste inkomen meegenomen worden. Dit besluit heeft minister Dijsselbloem onlangs openbaar gemaakt.